Пещера Съева дупка е една от най – красивите пещери в цяла България. Намира на 10 км от гр. Луковит,  местността „Леднишки рид“. Част е от „Стоте национални туристически обекта“. Най – големият сталактит в нея е с обиколка от 60 метра.

В пещерата има пет зали и няколко галерии, имената на които са: Купена, Срутището, Концертна зала, Космос и Белият замък.

Нейни откриватели са братята овчари Съю и Съйко, които я откриват случайно. Именно на тях е кръстена пещерата.

Проф. Георги Златарски проучва пещерата за пръв път през 1883 г., а братя Карел и Херман Шкорпил последват примера му десет години по – късно.

През 1962 г. пещерата е обявена за природна забележителност, а през 1967 г. е благоустроена.

Пещерата е уникална със своите цветове — зелен, кафяв и бял. При преустройството на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датирани от времето на римския император Антоний.

Прилепите са естествените обитатели на този шедьовър на природата. В пещерата те прекарват близо 7 месеца, като се заселват през септември и я напускат през пролетта.

Направени са археологични проучвания, че пещерата е обитавана още от първобитните хора. В самото начало на пещерата са открити различни глинени съдове, животински кости, огнище и монети от времето на император Антоний.

Затворена е през 1990 г., разграбена през 1996 г. и отново осветена през 2004 г.